1 logo smitshoekEen eigen scoutingsmechanisme bij vv Smitshoek om te investeren in eigen jeugd en hen klaar te stomen voor de eigen selectie. Het lijkt nu dan echt werkelijkheid te worden met de aanstelling van Alfonso de Jonge als Coördinator Jeugdscouting!

Alfonso

VV SMITSHOEK: Vertel eens wat over jezelf!

ALFONSO DE JONGE: Mijn naam is Alfonso en ik ben 49 jaar oud. Gedurende mijn jeugd heb ik gevoetbald bij o.a. Sparta Rotterdam en vv Meeuwenplaat. Op dit moment zit ik in de afrondende fase met betrekking tot mijn voetbalscout-opleiding. Daarnaast ben ik getrouwd, een trotse vader van twee voetballende zoons én, uiteraard, (nog steeds) helemaal gek van het voetbalspel.

VV SMITSHOEK: Dus je bent zelf ook fanatiek voetballer geweest?

ALFONSO DE JONGE: Dat klopt inderdaad! Als voorhoedespeler heb ik zes jaar gespeeld in de jeugd van Sparta Rotterdam. Op dertienjarige leeftijd verhuisden we naar Hoogvliet, waar ik uiteindelijk belandde bij vv Meeuwenplaat. Toen ik achttien jaar was, heb ik mijn voetbalcarrière helaas moeten afsluiten wegens een kruisbandblessure.

VV SMITSHOEK: Ah, dat is niet niks! Hoe ben je uiteindelijk in het scout-wereldje beland?

ALFONSO DE JONGE: Vorig jaar kwam de cursus voetbalscouting van Henk Grim (scout van het Duitse Sankt-Pauli) op m’n pad. Met heel veel trots kan ik nu zeggen dat ik behoor tot een select groepje gediplomeerde voetbalscouts!

VV SMITSHOEK: Hoe ben je uiteindelijk bij vv Smitshoek terechtgekomen?

ALFONSO DE JONGE: Tijdens mijn opleiding tot voetbalscout bracht ik de opleiding onder de aandacht bij diverse clubs en zo maakte ik kennis met vv Smitshoek. Ik kwam in contact met Walter Hazelebach (die ik overigens al kende van vroeger) en van het één kwam het ander.

VV SMITSHOEK: Hoe is dat eerste contact verlopen?

ALFONSO DE JONGE: Walter gaf eigenlijk direct aan dat de beleidsplannen van de vereniging het scouten van jeugd verder vorm wilden gaan geven. Hij vroeg mij toen of ik dit mede wilde oppakken in de functie van Coördinator Jeugdscouting.

VV SMITSHOEK: Zag je dat direct zitten?

ALFONSO DE JONGE: Eigenlijk wel! Ik werd direct enthousiast en gaf aan hier graag aan mee te werken in samenwerking met de technische commissie jeugd.

VV SMITSHOEK: Scouten, wat is dat precies?

ALFONSO DE JONGE: Waar het bij het scouten om gaat is het beoordelen van spelers en hangt mede af van de hoeveelheid wedstrijden die je bekijkt. Hoe meer wedstrijden je analyseert, hoe sneller je spelers kunt beoordelen!

VV SMITSHOEK: Wat leer je tijdens de opleiding tot scout?

ALFONSO DE JONGE: Je leert hoofdzakelijk waar een scout allemaal op moet letten. Van de voorbereidingen tot dat wat belangrijk is om te noteren tijdens en wedstrijd. Hoe weet je welke speler het meest talentvol is en wat rapporteer je vervolgens aan de hoofdscouting? Tijdens de opleiding hanteren we het zogenaamde learning on the job, waarbij ik rechtstreeks met Henk Grim kan schakelen. Op deze manier ben ik in staat om zelf (en later wellicht anderen) kennis te maken met de fijne kneepjes van het vak.

VV SMITSHOEK: Waarom zijn jeugdscouts en een Hoofd Jeugdscout bij vv Smitshoek van grote waarde?

ALFONSO DE JONGE: Door in een team van jeugdscouts (onder leiding van een Hoofd Jeugdcout_HJS) te investeren, geef je een duidelijk signaal af aan je eigen jeugdspelers dat ze serieus worden genomen en dat er ook serieus naar hun ontwikkeling wordt gekeken. Tevens kunnen die beoordelingen een bijdrage leveren bij de totstandkoming (indeling) van de jeugdteams. Een win-win situatie voor zowel de jeugdspelers alsook de vereniging!

VV SMITSHOEK: We kunnen het dus zien als investeren in de jeugd?

ALFONSO DE JONGE: Klopt! Je bereikt er namelijk mee dat een eigen jeugdspeler niet snel meer wordt verleid om naar een andere vereniging te vertrekken en daardoor kan worden klaargestoomd voor onze eigen A-selectie. We moeten dan ook constant blijven investeren in het scouten én opleiden van eigen jeugdvoetballers. Het constant gezamenlijk uitdenken van methodieken speelt hier een belangrijke rol bij.

VV SMITSHOEK: Hoe ga jij, als Coördinator Jeugdscouting, het verschil maken voor onze vereniging?

ALFONSO DE JONGE: Dit ga ik doen door mijn bijdrage aan het opzetten en borgen van een goedlopend scoutingsmechanisme én door uitstekend samen te werken met de jeugdscouts en de technische commissie jeugd. Voor de volle 100% gaan we dit nieuwe traject vol enthousiasme oppakken. VV Smitshoek en de jeugdspelers kunnen rekenen op mijn inzet en we gaan in de toekomst veel plezier beleven aan deze vruchtbare samenwerking!